Inloggen Word inspecteur
Napoleon Tikkit met een vergrootglas

MuseumJeugdUniversiteit

Ontdek meer!

Meer weten dan je meester of juf?

Wil jij weten of Afrikaans voetbal magisch is? Waarom de aarde opwarmt of hoe onderbroeken eruit zagen in de Oudheid? De MuseumJeugdUniversiteit heeft het antwoord. Schrijf je nu in voor een van de collegereeksen in een museum bij jou in de buurt!

Wat is de MuseumJeugdUniversiteit?

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert interactieve kindercolleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar door wetenschappers en experts bij meer dan vijftig musea in heel Nederland. Dat zijn musea over natuur, wetenschap, geschiedenis, kunst, andere culturen en nog veel meer. 

Zo is er altijd wel een museum in de buurt waar je meer kunt leren over jouw favoriete onderwerp, of dat nou ridders, dinosauriërs of planeten zijn! 

MJU vlogt

Volg Olivia en Samüel, de officiële vloggers van de MuseumJeugdUniversiteit, langs de leukste colleges van Nederland.

MJU Vlogt! Wie maakten de Egyptische koningsgraven? 

Je kent vast Toetanchamon wel. Hij is, net zoals veel andere farao’s, begraven in het Dal der Koningen in Egypte. Maar wie maakten deze bekende koningsgraven eigenlijk? MJU-vlogger Olivia is in het Rijksmuseum van Oudheden en zoekt het uit met conservator Lara Weiss.

Check hier de laatste vlogs van de MuseumJeugdUniversiteit vloggers Olivia en Samuël. Meer vlogs zien? Check het YouTube-kanaal van MuseumJeugdUniversiteit

Deze colleges zijn natuurlijk al geweest, maar wil je ook colleges volgen? Kijk op de website van MuseumJeugdUniversiteit en/of meld je aan voor hun nieuwsbrief.

College in Delft!

Deze collegereeks van het Science Centre Delft staat helemaal in het teken van de ruimtevaart. Experts van de TU-Delft vertellen je alles over satellieten, superdunne lichtzeilen en rotzooi in de ruimte. Ben jij gek op alles wat met lucht- en ruimtevaart te maken heeft? Dan mag je deze colleges zeker niet missen!

Science Centre Delft
Science Centre Delft
Science Centre Delft

College in Leeuwarden!

De collegereeks van het Fries Museum & Tresoar gaat over beroemde Friezen. Je verdiept je in de wereld van de visuele illusies die M.C. Escher creëerde en ontdekt wat deze illusies ons vertellen over de werking van ons brein. Je wordt ondergedompeld in de wereld van P.J. Troelstra en je leert wie Redbad, een Friese koning, precies was.

Fries Museum
Fries Museum
Fries Museum

Ook naar een college?

Dat kan! Twee keer per jaar start er een nieuwe collegereeks. Kijk op de website van de MJU wanneer de volgende colleges beginnen en meld je aan. Er zijn colleges door heel het land, dus go..go...go!!

Ieder jaar doen zo’n 60 musea mee in heel Nederland. Dat zijn musea over natuur, wetenschap, geschiedenis, kunst, andere culturen en nog veel meer. Zo is er altijd wel een museum in de buurt waar je meer kunt leren over jouw favoriete onderwerp, of dat nou ridders, dinosauriërs of planeten zijn. Een overzicht van alle deelnemende musea vind je op de MJU museumpagina. De musea waar je je nu kunt inschrijven voor een collegereeks vind je op de MJU collegereekspagina.

De MJU streeft ernaar op zo veel mogelijk plekken in Nederland collegereeksen aan te bieden, bij zoveel mogelijk verschillende musea. En dat lukt, want ieder half jaar komen er dan ook nieuwe musea bij. Mis je nog een museum? Mail jouw tip naar MuseumJeugdUniversiteit!

Zoek een college

Download de
Museuminspecteurs app!

Download de
Museuminspecteurs app!

Google Play Google Play

Waar staat het MuseumKaartnummer?

Het nummer staat rechts op de Museumkaart