Inloggen Word inspecteur
Napoleon Tikkit met een vergrootglas

Universiteitsmuseum Utrecht

Hieronder vind je een overzicht van lesprogramma's voor dit museum.

Bekijk alle lesprogramma's
 • Groep 3-8 Universiteitsmuseum in de klas

  Lesprogramma’s basisonderwijs Universiteitsmuseum Utrecht

  Onderzoekend leren is het uitgangspunt bij alle museumprogramma's op school. Leerlingen gaan zelf op onderzoek uit en werken met echt materiaal, zoals skeletten en meetinstrumenten. Ze leren conclusies te trekken uit hun eigen waarnemingen en ontdekken zo het antwoord op allerlei vragen.

  De lesprogramma’s kunnen in de klas of in het museum gegeven worden.

  Groep 3, 4 en 5: Oma, wat heeft u grote tanden… Heb jij al grote-mensentanden? Lijkt jouw gebit op dat van een dier? Leerlingen bekijken hun eigen gebit en onderzoeken echte dierengebitten. Op speelse wijze ontdekken ze of hun gebit anders is dan dat van een dier en hoe je aan de tanden van een dier kan zien wat hij eet.

  Groep 6, 7 en 8: Een bak vol botten Heb jij wel eens een bot gevonden? Waar was je toen nieuwsgierig naar? Er zijn botten gevonden! Wat komen er veel vragen op als je er goed naar kijkt. Samen bedenken jullie onderzoeksvragen en gaan jullie op zoek naar antwoorden door het vergelijken van echte botten, foto's van skeletten en determineerschema's.

  Groep 6, 7 en 8: Zijn er nog vragen? Hoe presenteer je jouw onderzoek als een wetenschapper? Ontdek het zelf! Presenteren is een belangrijke vaardigheid voor onderzoekers in de dop en een vast onderdeel van het onderzoekend leren. Als echte wetenschappers gaan leerlingen aan de slag met een onderzoek en presenteren het doorlopen proces aan elkaar.

  Kijk voor meer informatie en boekingen op: http://www.universiteitsmuseum.nl/onderwijs


Waar staat het MuseumKaartnummer?

Het nummer staat rechts op de Museumkaart