Inloggen Word inspecteur
Napoleon Tikkit met een vergrootglas

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Hieronder vind je een overzicht van lesprogramma's voor dit museum.

Bekijk alle lesprogramma's
 • Programma voor het basisonderwijs

  Geschikt voor: basisonderwijs alle groepen
  Duur: 1 uur
  Werkvorm: zaalprogramma

  Elke groep (1-2, 3-4, 5-6 en 7-8) heeft een passend lesprogramma. De docent ontvangt een pakket lessuggesties (elk ca. 20 minuten) voor de vakken Nederlands, Engels, Wereldoriëntatie, Rekenen, Kunstzinnige Oriëntatie en Gym. Alle lessen voldoen aan een aantal kerndoelen van de SLO en gaan over het reddingwezen. 

  De klas bezoekt het Reddingmuseum voor een museumles, passend bij de leeftijd. De kinderen gaan met een interactieve tocht door het museum. Een uniek programma waarin om kinderen ervaren dat een museum een plek is om te ontdekken en te beleven.

  Duur museumles: maximaal 60 minuten
  Duur lessuggesties: 20 minuten 
  Kosten: 2 euro per leerling en 20 euro voor een museumdocent.

  Reserveren via info@reddingmuseum.nl of 0223-618320

  Museum in de Klas!

  Een museumdocent in de klas, hoe gaaf is dat! Het Reddingmuseum biedt ook de mogelijkheid om een museumdocent in te huren die in de klas alles verteld over het museum, haar collectie en de verhalen van het verleden. De museumdocent stemt het verhaal af met de school en neemt een aantal objecten mee. De historische objecten kunnen kinderen van dichtbij bekijken en ook aanraken. Een unieke ervaring voor  kinderen en docenten.

  Kosten: 53 euro per uur

  Reizende tentoonstelling Helderse Helden

  Het reddingwezen kent vele helden, zo ook in Den Helder. Sommige wat meer op de voorgrond, de meeste op de achtergrond. Maar wie zijn deze “Helderse Helden”? Wij hebben dit uitgezocht en van het resultaat is een reizende tentoonstelling gemaakt. Deze tentoonstelling kan door basisscholen worden geleend, samen met een aansluitend lespakket.

  De verhalen van redders van de Helderse reddingboot zijn in het verleden nauwelijks vastgelegd. Met het project Helderse Helden is het Reddingmuseum in samenwerking met middelbare scholieren op zoek gegaan naar hun verhalen. Scholieren hebben oud-redders daarvoor mogen interviewen. Oud-redders vertelden gewoon hoe het was. Ze dachten vaak niet na over de risico’s van het vak en deden gewoon wat hun plicht was: mensen redden.

  De tentoonstelling

  De mooie verhalen die hier uit zijn voortgekomen zijn vastgelegd op film en daarna verwerkt in een reizende tentoonstelling, die bestaat uit 5 activiteiten zuilen. De tentoonstelling laat kinderen kennismaken met de redders en hun ervaringen op zee, bijzondere reddingsacties en de verschillen tussen vroeger en nu.  Daarnaast laat de tentoonstelling op een speelse en interactieve manier zien welke vaardigheden een goede redder nodig heeft.

  Met een aansluitend lespakket, met name gericht op groep 6 tot en met 8, kunnen basisscholen de reizende tentoonstelling goed implementeren in een thema en wordt het makkelijk om op school een “uitstapje” te maken naar een museum.

  Kosten

  Het Reddingmuseum is verantwoordelijk voor het brengen, ophalen en installeren van de tentoonstelling. De school betaalt het museum een bijdrage voor de onkosten die worden gemaakt hiervoor. Deze onkosten variëren van 60 tot 90 euro, afhankelijk van het aantal gereden kilometers.

Waar staat het MuseumKaartnummer?

Het nummer staat rechts op de Museumkaart